top of page

Emotionele Verslavingen

Het leven in gebondenheid zijn eigenlijk al onze emotionele verslavingen, fysieke 'zichtbare' verslavingen zoals eten, suikerinname, koffie/thee drinken, roken, het drinken van alcoholische dranken en drugs/medicijn gebruik maar ook de 'onzichtbare' fysieke verslavingen zonder inname van middelen zoals; alles wat valt onder entertainment, smartphone, tv kijken, gamen, masturbatie, reizen, sport, mode, make-up of andere fysieke activiteiten. Ook het gebruiken van scheldwoorden vallen onder verslavingen. Het zijn allemaal acties die voortkomen uit het vermijden van een of meerdere emoties vanuit het Beschadigde Zelf en geven ons het gevoel dat er van ons gehouden wordt. Het is een false surrogaat voor Liefde. In feite zijn we verslaafd aan onze Façade Zelf.

Deze verschillende verslavingen hebben ook een verschillend effect op het oordeel van de samenleving. Aan de ene verslaving hangt meer oordeel en dan aan de ander, terwijl zij allen buiten harmonie van Liefde vallen dus in zonden. De acceptatie van de samenleving komt omdat de samenleving grotendeels zelf in deze verslavingen verstrikt zitten en er zelfs ondernemingen op starten die al deze verslavingen in stand te houden. Religies bijvoorbeeld creëren regels vanuit angst voor de verschillende verslavingen, waarin de frustratie van de onderliggende emotie alleen maar meer onderdrukt wordt en jou vrije wil wordt aangetast. 

De creatie van een verslaving ligt in het onderdrukken van emoties zoals angst, verdriet of boosheid. Om deze weggedrukte emoties aan te kunnen kijken is er een verlangen nodig die het verlangen voor onderdrukking, weerstand, ontkenning en vervanging van deze emoties tegengaat. 

Een verslaving is een krachtig gereedschap om bepaalde emoties te kunnen ontwijken. Daarom werken veel verwerkingsaanpakken zoals therapieën niet, omdat die om de verslavingen heen werken waardoor de ware veroorzakende emotie niet wordt aangepakt. Behalve wanneer je een oprechte verlangen hebt je verslavingen aan te kijken. Ook haken zielen vanuit de zielenwereld in op deze ontweken emoties, beïnvloeden jou daarin en versterken daarmee jou aanhankelijkheid van jou verslavingen die zij via jou fysieke lichaam kunnen blijven ervaren.

Definities
Verslaving = Verlangen welke niet in harmonie is met Liefde dus in zonde.
Emotionele verslaving = Het bevredigen van emotie(s) door de eisen die we aan iemand anders stellen. Er is een misbruiker en een verstrekker.
Lichamelijke verslavingen zonder middelen = het bevredigen van emotie(s) zonder fysieke inname van middelen, waardoor de onderliggende emotie die bij de verslaving hoort, lijkt te verdwijnen.
Lichamelijke verslavingen met middelen = emoties krijgen verslavingen met middelen die de onderliggende emotie die bij de verslaving hoort, lijken te doen verdwijnen. De samenleving heeft meer oordeel over hen.


Boosheid als jouw gids
Jou boosheid of irritatie openbaart heel mooi waar jou verslavingen precies zitten. Elke keer als je boos of geïrriteerd wordt en je hebt een verlangen te groeien in God's Liefde, dan kun je jezelf de vraag stellen. 'Wat krijg ik nu niet waarvan ik denk dat ik er recht op heb?'  

Voorbeeld van emotionele verslaving: Je wilt van je partner horen en zien dat hij/zij je mooi vindt maar zegt het niet.
Uitkomst: je bent boos op je partner omdat hij/zij niet zegt/doet wat jij wilt.

Voorbeeld van fysieke verslaving zonder middel: Je wilt je favoriete serie kijken maar het fysieke middel je daarvoor hebt (tv, tablet, laptop) is stuk.
Uitkomst: je bent boos omdat je nu niet kan kijken wat je wilt kijken.

Voorbeeld van fysieke verslaving met middel: Je wilt je ochtendkoffie maar je koffie is op en op dat moment kun je ook geen koffie elders vandaan halen.
Uitkomst: je bent boos omdat je niet hebt wat je wilt hebben. 

Niet alleen boosheid is jouw gids, ook verdriet en angst kunnen fungeren als jou gids. Wat doe jij om jou angst of verdriet te vermijden?
 

Wanneer je deze verschillende soorten verslavingen leert herkennen en de Waarheid ervan wilt accepteren, door in verlangen te ervaren wat er gebeurd in jou emoties en lichaam wanneer je ze specifieke activiteit of handeling even weglaat, dan zie je al snel waar je kunt groeien in God's Liefde met een grotere kans er volledig vanaf te komen. Daarnaast zul je het kunnen herkennen in anderen om daarmee ook een voorbeeld te kunnen zijn voor onze broeders en zusters door hun verslavingen niet meer te voeden. 
  

bottom of page